Annons
Annons

Hantellyft åt sidan

Muskelgrupp och syfte

Längtar du efter definierade och välbyggda axlar? Då kan denna övningen vara något för dig! Hantellyft åt sidan är en friviktsövning som kräver att du tänker på din kroppshållning. Övningen är dessutom en isolationsövning som stärker hela axelpartiet med fokus på utsida axlar. Den hjälper dig också att förbättra ditt rörelsemönster i skulderpartierna.

Axelövningen hjälper dig alltså att lyfta med bra hållning utan att samtidigt “shrugga” på axlarna. Om du utför övningen korrekt från början till slut, kan även bålen och övre rygg dra nytta av den, samt armar och nacke efter några set. Som med allt annat – teknik före tyngd i denna övning.

Gillar du inte att köra med hantlar och vill ha lite mer kontroll? Testa först att köra kabellyft åt sidan som alternativ övning för utsida axlar.

Hantellyft åt sidan

 

Utförande Hantellyft åt sidan

Ställ dig rakt upp med en hantel i vardera hand. Se till att dra ihop skulderbladen och tryck fram bröstet. Armarna ska vara något böjda och hantlarna skall vara precis framför låren en bit ifrån varandra med handflatorna vända mot varandra. Böj en aning på knäna. Spänn bålen för korrekt hållning.

Med något böjda armbågar lyfter du hantlarna åt sidan tills armbågarna är i samma höjd som axlarna. Stanna kvar ett cirka 1-2 sekunder vid toppositionen och återgå sedan kontrollerat och långsamt till utgångspositionen. Vänd därefter och upprepa övningen i önskat antal reps.

Tips

Tänk på att armbågarna ska vara låsta under hela rörelsen och håll armarna så rakt som möjligt. Utför övningen i en kontrollerad och långsam rörelse istället för att tappa kontrollen, då detta kan leda till skador och sämre resultat.

Håll alltid bålen spänd för korrekt hållning och rätt belastning. Lyft inte heller med ryggen utan fokusera först på teknik och att belasta axlarna rätt, innan du ökar vikten!

Se alla våra övriga axelövningar

 

ALLT OM TRÄNING DIREKT TILL DIN INKORG!
TräningstipsNyttiga receptArtiklar

Jag vill gå med!

Annons

Utförande och muskelkarta

hantellyft åt sidan utförande                     hantellyft åt sidan muskelkarta

Alternativa övningar

Annons