Annons
Annons

L.Y.T.

Muskelgrupper och syfte

L.Y.T. eller detta skulderkomplex är tre övningar som tillsammans stärker och bygger dina muskler. Testa att köra detta skulderkomplex som en del av din axelträning, eller för sig självt. Definitivt en axelövning som ger resultat!

Utförande:

Greppa hantlarna och ställ dig framåtlutad med överkroppen i 30-45 grader vinkel och armarna hängande rakt ner. Om positionen är för tung, lägg dig med bröstet på en snedbänk istället.

L: (hög hantelrodd med utåtrotation): Dra ihop skulderbladen, dra upp armbågarna mot taket och ro upp vikten i en hög rodd. Armbågarna bör vara i 90 graders vinkel och rakt utanför axlarna. Underarmarna pekar rakt ner mot golvet. Rotera fram/upp så underarmarna pekar rakt framåt. Pausa i toppläget, rotera tillbaka tills underarmana pekar nedåt igen och sänk tillbaka armarna men utan att skulderbladen åker isär förrän armarna är raka igen.

Y: Med raka armar under kroppen, rotera ut händerna så tummarna pekar utåt i 45 graders vinkel. Dra ihop skulderbladen och lyft med raka armar vikterna upp med 45 grader i axlarna så armarna bildar bokstaven ”Y” i toppläget. I toppläget ska skuldrorna dras bakåt/nedåt mot rumpan, och inte åka upp mot öronen. Sänk tillbaka armarna men utan att skulderbladen åker isär förrän armarna är i bottenläget igen.

T (omvända hatelflyes): Dra ihop skulderbladen och lyft armarna rakt utåt tills de är parallellt med golvet. Håll en sekund i toppläget och sänk sedan tillbaka armarna men utan att skulderbladen åker isär förrän armarna är i bottenläget igen.

L.Y.T. Skulderkomplex

Tips

Håll bålen aktiverad under hela komplexet för bästa möjliga resultat och kontrollerade rörelser. Håll axlarna ihopdragna och sänkta under rörelserna – svaja inte fram och tillbaka, då kommer du att felbelasta och inte få effektiva resultat.

Se alla våra övriga axelövningar

Muskelkarta

Annons
Gratis nyhetsbrev om träning varje helg!
TräningstipsNyttiga receptArtiklar

Jag vill gå med!

Annons