Lutande bänkpress

lutande-bankpress

Lutande bänkpress är en populär styrketräningsövning som primärt riktar sig till övre delen av bröstmusklerna (pectoralis major), men den aktiverar också främre axelmusklerna (deltoideus anterior) i hög grad. Genom att utföra denna övning med en lutande bänk kan du maximera muskelengagemanget i de främre axlarna och övre bröstet. I denna artikel går vi igenom fördelarna med lutande bänkpress, korrekt teknik och tips för att få ut det mesta av övningen.

Fördelar med lutande bänkpress

1. Riktar sig till övre bröst och främre axlar

Lutande bänkpress är utmärkt för att träna övre bröst och främre axlar samtidigt. Genom att vinkla bänken aktiveras de främre deltoideusmusklerna mer än vid en platt bänkpress.

2. Förbättrar överkroppsstyrka

Denna övning stärker inte bara bröstmusklerna och axlarna utan också triceps och stabiliserande muskler i överkroppen, vilket leder till ökad total styrka och muskelmassa.

3. Funktionell styrka

Lutande bänkpress förbättrar funktionell styrka som behövs i många vardagliga aktiviteter och sporter där pressrörelser över huvudet och framför kroppen är vanliga.

4. Förhindrar muskulär obalans

Genom att inkludera lutande bänkpress i ditt träningsprogram kan du förhindra muskulära obalanser mellan övre och nedre bröstmusklerna samt mellan olika delar av axlarna.

Teknik för att utföra lutande bänkpress korrekt

För att få ut det mesta av lutande bänkpress och minimera risken för skador, är det viktigt att utföra övningen med rätt teknik.

Steg-för-steg-guide till lutande bänkpress:

 1. Justera bänken: Ställ in bänken till en lutning på cirka 30-45 grader. En högre vinkel aktiverar främre axlar mer, medan en lägre vinkel fokuserar mer på övre bröstet.
 2. Startposition: Lägg dig på bänken med fötterna stadigt på marken. Greppa skivstången med ett överhandsgrepp (handflatorna framåt) något bredare än axelbrett.
 3. Lyft stången: Lyft stången från racket och håll den rakt över bröstet med armarna helt utsträckta.
 4. Sänk stången: Sänk stången långsamt och kontrollerat tills den rör övre delen av bröstet. Håll armbågarna i en 45-graders vinkel mot kroppen.
 5. Pressa upp: Tryck stången rakt upp tillbaka till startpositionen medan du andas ut. Se till att hålla kontrollen över vikten under hela rörelsen.
 6. Andning: Andas in när du sänker stången och andas ut när du pressar upp den.

Vanliga misstag att undvika

 • Fel vinkel på bänken: En för hög vinkel kan lägga onödig stress på axlarna och minska engagemanget i bröstmusklerna. Håll bänken mellan 30-45 grader.
 • Rundad rygg: Håll ryggen i kontakt med bänken och undvik att lyfta höfterna eller båga ryggen.
 • För smalt eller för brett grepp: Ett korrekt grepp är något bredare än axelbrett för att maximera muskelaktivering och minska belastningen på handlederna.

Tips för att förbättra din lutande bänkpress

 1. Kontrollerad rörelse: Utför rörelsen långsamt och kontrollerat för att maximera muskelengagemanget och undvika skador.
 2. Rätt inställning: Se till att bänken är korrekt inställd för din kroppsstorlek för att säkerställa att du utför övningen med rätt form.
 3. Andning: Andas ut när du pressar upp vikten och andas in när du sänker den. Korrekt andning kan hjälpa till att stabilisera kroppen och förbättra prestationen.
 4. Progressiv överbelastning: Öka vikten gradvis över tid för att fortsätta utmana musklerna och främja muskelväxt.

Inkludera lutande bänkpress i din träningsrutin

Lutande bänkpress kan integreras i din träningsrutin på flera sätt. Här är några förslag:

 • Som en del av ett bröstpass: Utför lutande bänkpress tillsammans med andra bröstövningar som platt bänkpress och kabelkryss för en komplett bröstträning.
 • I ett överkroppspass: Inkludera lutande bänkpress som en av dina huvudövningar för att säkerställa att du tränar alla större muskelgrupper i överkroppen.
 • Som en avslutande övning: Avsluta ditt överkroppspass med lutande bänkpress för att maximera muskeltrötthet och pump.

Exempel på träningsprogram

Här är ett exempel på hur du kan inkludera lutande bänkpress i ett träningsprogram för överkroppen:

 1. Uppvärmning:
  • 5-10 minuter lätt konditionsträning (t.ex. cykling eller promenad)
  • Dynamiska stretchingövningar för bröst och axlar
 2. Huvudpass:
  • Lutande bänkpress: 3 set x 8-10 reps
  • Platt bänkpress: 3 set x 8-10 reps
  • Axelpress med hantlar: 3 set x 10-12 reps
  • Sidolyft med hantlar: 3 set x 12-15 reps
  • Face Pulls: 3 set x 12-15 reps
  • Dips: 3 set x 10-12 reps
 3. Avslutning:
  • Statiska stretchingövningar för bröst, axlar och triceps

Slutsats

Lutande bänkpress är en effektiv övning för att bygga och stärka främre axlar och övre bröst. Genom att inkludera denna övning i din träningsrutin kan du förbättra muskelmassan, stabiliteten och styrkan i överkroppen. Oavsett din träningsnivå kan lutande bänkpress anpassas för att passa just dig, vilket gör den till en oumbärlig del av din träningsarsenal.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *