Annons
Annons

Stående vadpress

Muskelgrupper och syfte

Stående vadpress är en traditionell vadövning som passar alla som vill stärka vaderna. Benövningen finns i många olika variationer, då den är väldigt effektiv för vadmuskulaturen. Tack vare att tekniken är så enkel och smidig, passar sig denna övning precis alla som vill träna vaderna – nybörjare som erfarna.

I vår övningsbank hittar du många fler övningar för vaderna. Du kan också scrolla ner för att hitta fler alternativa övningar till stående vadpress.

stående vadpress

 

Utförande Stående vadpress

Ställ dig i en smithmaskin (maskin med fixerad skivstång) eller maskin avsedd för vadpress. Ställ dig med tår och främre fot på ett par viktskivor eller stället som är avsett för övningen. Tänk på att du behöver utrymme nog för att pressa ner hela hälen. Det är så hög din upphöjning behöver vara.

Från startposition sänker du hälen mot golvet så du sträcker ut vadmuskulaturen. Pressa dig sedan upp med hjälp av tårna tills du i det så gott som står på tårna. Vänta någon sekund i den positionen och gå sedan kontrollerat ner till utgångsposition och upprepa övningen.

Tips

Tänk på att hela rörelsebanan är lika viktig. Utför därför övningen kontrollerat och långsamt rakt igenom. Stressa varken i press eller släpp när du utför vadpressen.

Innan man börjar köra övningen viktad, kan man bara testa att känna hur den känns hemma eller på gymmet. Ställ dig på en upphöjning helt enkelt och ha något att hålla i framför dig. Pressa därefter upp foten på tå, etc. enligt ovan.

Om du kör övningen viktad, se till att du inte svanka för att undvika skador i ländryggen.

Se alla våra benövningar

Utförande och muskelkarta

stående vadpress utförande                       stående vadpress muskelkarta

Annons

Alternativa övningar

Annons