Annons
Annons

Koncentrationscurl

Muskelgrupper och syfte

Koncentrationscurl är en isolationsövning för biceps som är ganska enkel att utföra men det finns ett antal punkter som man inte får slarva med. I övningen rör du egentligen bara underarmen medan överarmen är isolerad mot insida lår. Övningen är en bra avslutning på ditt bicepspass eftersom du arbetar mer med repetitioner som ger pump än tunga vikter som ger ansträngning.

Koncentrationscurl

Startposition koncentrationscurl

För att utföra en bra koncentrationscurl sätter du dig ned på långsidan av en bänk. Se till att ha brett avstånd mellan fötterna och en hantel i ena handen. Placera baksidan av din högra överarm, dvs din triceps, mot insidan av ditt högra lår. Du ska alltså inte ha armbågen ovan på låret och du ska inte heller ha armbågen in mot sidan av låret utan det är din triceps som skall ligga mot insida lår. Vrid handleden så att din handflata tittar framåt. Se nu till att din arm är fullt utsträckt och att hanteln ligger precis över golvnivå. Du är nu i din startposition.

Utförande

Lyft långsamt upp hanteln i en vridande rörelse tills handflatan pekar mot axeln i toppositionen. Det är enbart din underarm som skall röra på sig. Överarmen och resten av kroppen skall vara helt stilla. Lyft hela vägen upp tills dess att din biceps är helt ihopdragen. Samtidigt som du lyfter upp vikten så roterar du din underarm så att ditt lillfinger kommer högre upp än din tumme. När du är i toppositionen så vrider och klämmer du ur din biceps i 2 sekunder innan du långsamt sänker ned vikten mot golvet igen. Andas ut på vägen upp och in på vägen ned.

Tips

  • Se till att det är din triceps och inte din armbåge som ligger på insida lår.
  • Tänk på att inte gunga eller swinga upp vikten. Hela övningen skall utföras långsamt och kontrollerat
  • Pressa ur det sista i toppläget
  • Vrid handleden så att ditt lillfinger kommer högre upp än din tumme
  • Håll emot på vägen ned
  • Börja med låg vikt. Övningen utförs bäst med många repetitioner istället för tunga vikter, sikta på minst 12 reps

Se alla våra armövningar:

 

Annons

Relaterade övningar

Annons