Annons
Annons

Fjärde steget, greppa ett racket och kör igång!

Mer träning! I Dag 4 av mentalt och fysiskt träningsprogram, är det racketsport som gäller medan du fortsätter på vägen till mentalt välmående.

Det fysiska känner du säkert av medan du kör eller iallafall dagen efter (om du kört på bra) men det mentala kan vara lite knepigare. Använd de redskap som det här programmet ger dig.

Målet under dag 4 av mentalt och fysiskt träningsprogram, är att komma till insikt om vilket ditt optimala tillstånd är. På så sätt får du också förståelse för hur dina krav styr dina upplevelser.

Dagens mål:

 • Att komma till insikt om vilket ditt optimala tillstånd är och få förståelse hur dina krav styr dina upplevelser samtidigt som du kör intervall/styrketräning träning spelandes racketsport.

Tidsåtgång:

 • 60 min

Detta träningspass gör att du stärker

Fysiskt:

Ben, rumpa, mage, rygg, axlar, kondition, koordination, återhämtningsförmåga och bollsinne. Du kommer också förbränna en hel del kalorier.

Mentalt:

Att komma till insikt om vilket ditt optimala tillstånd är.

Annons

Så påverkas självförtroende och självkänsla

Om du sätter lagom höga krav på din prestation så kommer du uppleva att du har en stimulerande utmaning framför dig och när du jobbar för att klara den så stärker du självförtroende och självkänsla.

Dag 4 av mentalt och fysiskt träningsprogram magnus eliasson
Kroppen arbetar, skallen arbetar. Kan det bli bättre?

 

Dagens träningspass

Under dag 4 av mentalt och fysiskt träningsprogram, vill jag att du hittar racketsport som du gillar. Boka en bana och ta med dig en kompis. Bestäm tillsammans med kompisen det antal gånger som ni ska klara att slå bollen till varandra innanför banans begränsning utan att missa. Försök att göra det svårt för kompisen genom att spela runt bollen så denne får röra sig så mycket det går. Höj detta målantal allt eftersom ni klarar det antal ni bestämt. Varje gång någon av er missar får den en poäng.

Styrkeövningar som belöning/bestraffning:

 • Den som först får 10 poäng får då göra ett visst antal av en övning, t ex armhävningar. Den andra spelaren gör hälften av samma övning eller tvärtom. Fortsätt sedan spela med en ny målsättning och en ny kroppsövning som bestraffning/belöning.
 • Håll på så tills ni satt upp ett målantal slag över nät som ni inte klarar av.
 • Variera styrkeövningarna så att alla kroppens stora muskelgrupper får jobba under passet (armhävningar, situps, ryggresningar o s v).
 • Håll på så i ca 60 minuter.
 • Gör dig själv medveten om vad du tänker, känner och gör under träningen så att du blir en observatör av dig själv.

 

Genomför det du bestämt och svara sedan på frågorna

 1. När du klarade dina övningar som bäst under detta träningspass vad tänkte, kände och gjorde du då? Lägg detta tillstånd på minnet och försök att försätta dig i det inför varje träningspass framöver.
 2. Hur upplevde du att det var att inte klara av ett mål som ni satt upp? Hur upplevde du det var att klara av ett mål som ni satt upp? Hur tror du dina känslor påverkas att du klarar av dina mål respektive inte klarar av dina mål? Hur tror du att ditt självförtroende och självkänsla påverkas av att du lever upp till dina införlivade måttstockar och normer respektive inte gör det? Skriv ner dina svar på ett papper och spara det.
 3. Vilka måttstockar och normer bör du ha i ditt liv för att bygga upp ditt självförtroende och din självkänsla tror du?
 4. I vilka delar av din kropp och på vilka sätt tyckte du träningen var jobbigast?
  • Skriv ner på din lista.

 

Annons