Annons
Annons

Sittande tricepspress

Muskelgrupper och syfte

Sittande tricepspress ska i princip endast kännas i triceps. Känner du inte armövningen där, utför du den fel. På köpet får du extra bukstyrka, då du måste ha en aktiv bål för att motverka extremt svankande.

Utförande Sittande tricepspress

Denna övning kan utföras med både en och två hantlar. Den stora skillnaden är egentligen i armbågspositionen som blir lite mer rakt fram när man bara kör med en hantel, så som på bilden. Kör du med två hantlar, ska de gå ihop bakom huvudet.

Lägg båda händerna om en lämplig vikt och sätt dig sedan ner på en uppfälld bänk. Lyft upp hanteln/hantlarna så du har den strax bakom huvudet med armarna utsträckta.

Lyft ner vikten med överarmarna fixerade så långt det går i en kontrollerad rörelse. Lyft därefter tillbaka vikten upp över huvudet med armarna utsträcka. Upprepa övningen till önskade antal reps.

Tips

Tänk på att inte låta armbågarna glida ifrån huvudet och att inte röra på överarmarna. Detta gör du genom att låsa överarmarna och bara lyfta genom underarmarna och böjen i armbågen. Glöm inte heller att hålla ryggen rak genom att spänna bukmusklerna. Lyfter du för tungt, kommer kroppen vilja ta hjälp av ryggen, du kommer då svanka mer och träningseffekten kommer vara som bortblåst. Tänk på bålen ordentligt och rör dig kontrollerat i hela rörelsebanan.

Var väldigt försiktig med för tunga vikter i tricepspress då belastningen på både senar och armbågar kan bli stor om överarmarna går för mycket över huvudet. Även axelleden är här i riskzonen för skador om man rör sig fel.

Se alla våra armövningar:

Utförande och muskelkarta

sittande tricepspress                     

Annons