Köttfärssås

köttfärssås
  • Näringsvärden per portion

    Energi (kcal) Energi (kcal):

    565, 04 kcal

    Kolhydrater Kolhydrater:

    56, 81 g

    Protein Protein:

    34, 27 g

    Fibrer Fibrer:

    8, 44 g

    Fett Fett:

    18, 95 g

    Salt Salt:

    1, 45 g

    Summa mattade fettsyror:

    8, 11 g

    Summa enkelomättade fettsyror:

    7, 52 g

    Summa fleromättade fettsyror:

    1, 99 g

    Fettsyra 4:0-10:0:

    0, 11 g

    Laurinsyra C12:0:

    0, 05 g

    Myristinsyra C14:0:

    0, 48 g

    Palmitinsyra C16:0:

    4, 54 g

    Stearinsyra C18:0:

    2, 56 g

    Arakidinsyra C20:0:

    0, 04 g

    Palmitoljesyra C16:1:

    0, 62 g

    Oljesyra C18:1:

    6, 59 g

    Linolsyra C18:2:

    1, 59 g

    Linolensyra C18:3:

    0, 17 g

    Arakidonsyra C20:4:

    0, 05 g

    EPA (C20:5):

    0, 01 g

    DPA (C22:5):

    0, 04 g

    DHA (C22:6):

    0, 04 g

    Kolesterol:

    76, 63 mg

    Monosackarider:

    3, 33 g

    Disackarider:

    1, 61 g

    Sackaros:

    1, 47 g

    Energi (kJ):

    1 148, 79 kJ

    Aska:

    2, 45 g

    Vatten:

    187, 46 g

    Avfall (skal etc.):

    7, 04 %

    Alkohol:

    0, 00 g

    Fibrer:

    8, 44 g

    Fosfor:

    351, 39 mg

    Jod:

    6, 02 µg

    Järn:

    6, 96 mg

    Kalcium:

    59, 75 mg

    Kalium:

    749, 76 mg

    Magnesium:

    61, 80 mg

    Natrium:

    140, 01 mg

    Selen:

    8, 65 µg

    Zink:

    5, 95 mg

    Vitamin A:

    300, 59 RE

    Retinol:

    20, 81 µg

    Vitamin D:

    0, 42 µg

    Vitamin E:

    1, 71 mg

    β-Karoten:

    257, 51 µg

    Tiamin:

    0, 84 mg

    Riboflavin:

    0, 47 mg

    Vitamin C:

    11, 24 mg

    Niacin:

    8, 99 mg

    Niacinekvivalenter:

    15, 11 NE

    Vitamin B12:

    1, 41 µg

    Vitamin B6:

    0, 82 mg

    Folat:

    31, 64 µg

    Socker totalt:

    5, 04 g

    Fullkorn totalt:

    41, 25 g

    Salt:

    1, 45 g

Mindre ketchup och burktomater

Ingredients

Portioner: 4

2 st Tomat

1 st Lök gul

1 st Morot

15 g Vitlök

500 g Blandfärs rå nöt 50% gris 50%

1 st Buljongtärning Kött

2 dl Vatten

1 msk Timjan

1 msk Oregano

1 tsk Rosmarin

15 g Ost hårdost parmesan fett 30%

300 g Pasta fullkorn okokt

  • Skålla tomaterna. Koka upp vatten i en kastrull. Gör ett kryss på toppen av tomaterna. Lägg ner tomaterna i det kokande vattnet nån minut. Ta bort kastrullen från spisen och skölj tomaterna i kallt vatten. Dra sedan av skinnet ifrån tomaterna.
  • Riv moroten på rivjärnets finaste sida, du vill ha dem så små som möjligt
  • Hacka löken i små fina bitar
  • Hacka 3 vitlöksklyftor (15 gram)
  • Hacka tomaterna i små bitar
  • Fräs färsen i en stekpanna så att den får färg. Ha lite salt och peppar på. Lägg av den på en tallrik när den fått färg
  • Stek nu grönsakerna tillsammans med vitlöken
  • Värm samtidigt upp 2 dl vatten och lägg i buljongtärningen
  • När grönsakerna fått lite färg i stekpannan tillsätter du buljongen och köttfärsen
  • Lägg i timjan, oregano och rosmarin samt salt och peppar.
  • Låt alltsammans koka svagt under lock i 2 timmar. Tillsätt mer buljong vid behov.
  • Lägg i 10-15 gram parmesanost efter att såsen kokat i ca 30 minuter
  • Koka upp pasta när det återstår 10 minuter innan såsen är klar
  • Häll av pastan och lägg ner den i den kokande köttfärssåsen när den nästan är färdig. Rör runt så att pastan får ta ordentlig smak av såsen nån minut eller 2.
  • Servera med extra parmesan

Related Recipes