Åsnespark | Gravidträning

Se övningsvideo för åsnespark här!

0

Åsnespark

0

Muskelgrupper och syfte

Åsnespark är en enkel övning som kan utföras hemma och du behöver inga verktyg för att köra den. Om du inte har en yoga-matta, går det bra att ligga på en vanlig matta eller filt så att det blir lite skonsammare mot knäna.

Åsnespark tränar i huvudsak sätet och baksida lår, men engagerar också magstödet då du måste spänna bålen för att inte svanka. Utöver detta får du även öva på din höftstabilitet, genom att höfterna ska hållas raka medan du sparkar upp ett ben i taget. En utmaning för väldigt många.

Utförande Åsnespark

Ställ dig på alla fyra med rak rygg. Aktivera magstödet och känn att magen spänner sig. Du ska inte svanka under övningens gång.

Sparka upp ditt vänstra ben långsamt bakåt och uppåt tills det är helt utsträckt. Som att du sparkar hälen upp mot taket. Dra långsamt tillbaka det till startpositionen. Kör antalet önskade repetitioner och byt därefter ben.

Var noggrann med att ha koll på att höfterna är parallella med marken. De ska inte gunga åt höger och vänster medan du sparkar. Testa i så fall att inte sparka så högt, utan minimera rörelsen tills du fått höftkontroll och sikta därefter att sparka benet högre.

Tips

Som med alla övningar när du är gravid, kör inte denna om den får dig att må dåligt på något sätt. När du aktiverar magstödet, se till att andas. Det sista man vill när man är gravid, är att utföra övningar som får en att sluta andas. Klarar du inte det, bör du köra en alternativ övning till åsnespark istället.

Höftstabilitet är bra att ha, både under graviditeten och förlossningen men även som nybliven mamma och längre fram i livet. Höfterna är sköra och att vara stark i dem kan bara vara en bonus, förutsatt att du mår bra när du tränar dem som gravid.

Se alla våra gravidövningar 

 

Related Exercises