Stående vadpress

Träningsdetaljer Stående Vadpress

 • Primary Muscle
  Vader
 • Equipment
  Maskin
 • Level
  Lätt

Hur gör man stående vadpress?

Vi rekommenderar att göra stående vadpress med hjälp av en smithmaskin (se bilden) men det går även att göra det i t.ex, en trappa.

Så här gör du Stående vadpress  5 steg:

 1. Ställ dig i en smithmaskin eller maskin avsedd för vadpress.
 2. Stå med tårna och  främre fot på avsedd platta.
 3. Sänk hälen mot golvet så vadmuskulaturen sträcks.
 4. Pressa upp kroppen så långt så du i stort sett står på tårna.
 5. Kontrollerat och långsamt gå ner till utgångsposition.

Muskelgrupper och syfte

Stående vadpress är en traditionell vadövning som passar alla som vill stärka vaderna. Benövningen finns i många olika variationer, då den är väldigt effektiv för vadmuskulaturen. Tack vare att tekniken är så enkel och smidig, passar sig denna övning precis alla som vill träna vaderna – nybörjare som erfarna.

I vår övningsbank hittar du många fler övningar för vaderna. Du kan också scrolla ner för att hitta fler alternativa övningar till stående vadpress.

Djupar förklaring av Stående vadpress

Ställ dig i en smithmaskin (maskin med fixerad skivstång) eller maskin avsedd för vadpress, det går även att göra hemma utan maskin i t.ex, en trappa det är viktigt att du står rakt och stadigt. Ställ dig med tår och främre fot på ett par viktskivor eller stället som är avsett för övningen,. Tänk på att du behöver utrymme nog för att pressa ner hela hälen utan att hälen nuddar marken. Det är så hög din upphöjning behöver vara.

Från startposition sänker du hälen mot golvet så du sträcker ut vadmuskulaturen. Pressa dig sedan upp med hjälp av tårna tills du i det så gott som står på tårna. Vänta någon sekund i den positionen och gå sedan kontrollerat ner till utgångsposition och upprepa övningen.

Tips

Tänk på att hela rörelsebanan är lika viktig. Utför därför övningen kontrollerat och långsamt rakt igenom. Stressa varken i press eller släpp när du utför vadpressen.

Innan man börjar köra övningen viktad, kan man bara testa att känna hur den känns hemma eller på gymmet. Ställ dig på en upphöjning helt enkelt och ha något att hålla i framför dig. Pressa därefter upp foten på tå, etc. enligt ovan.

Om du kör övningen viktad, se till att du inte svanka för att undvika skador i ländryggen.

Stretcha innan träningen

Precis som alla andra övningar som finns, så är det viktigt att stretcha vaderna innan denna övningen utförs. Vi på muscles.se har gjort en enkel guide till dig som behöver hjälp med detta. Hitta den här

Related Exercises