Frontböj

Träningsdetaljer Frontböj

 • Primary Muscle
  Framsida lår, Rumpa, Nedre rygg
 • Secondary Muscle
  Vader
 • Equipment
  Skivstång
 • Level
  Medel

Muskelgrupper och syfte med Frontböj

Frontböj eller ”knäböj fram” är en övning som liknar knäböj i utförandet med undantag av att stången ligger på framsidan istället för på baksidan av kroppen. Att ha stången framför kroppen gör att tyngdpunkten flyttas fram och överkroppen blir mer upprätt. Ryggen blir rakare, bålen får arbeta mer och framsida lår belastas mer än i klassisk knäböj

Frontböj ses som en övergripande benövning, men utöver detta tränar man också andra delar av kroppen såsom bål, rygg och sätesmuskeln.

Utförande Frontböj

Gå fram till stången och greppa den strax utanför axelbredd. Kliv in under stången och tryck upp armbågarna framför dig. Stången ska vila på främre delen av axeln. Här kan stången trycka lite lätt på strupen men det är inte farligt och man vänjer sig snabbt. Om du saknar rörlighet i axlar och handleder kan det vara svårt att få fram och upp armbågarna. Då kan du behöva använda ett grepp där du korsar armarna över stången istället och lägger handen mot motsatt sidas axel.

Koppla på magmusklerna och skapa anspänning i kroppen innan du lyfter upp stången och kliver bak ett steg med varje fot.

Tryck bak höften och sätt dig bakåt nedåt ”mellan fötterna” samtidigt som du trycker knäna lätt utåt. Böj alltså inte på dina knän först utan höften startar rörelsen. Sträva efter att bibehålla överkroppen så upprätt som möjligt och tyngden mitt på eller lite bak på foten. Knäna ska hela tiden peka åt samma håll som fötterna. Gå ner så långt du kan utan att ryggen rundas och vänd kontrollerat uppåt igen.

Tips

Bibehåll rak rygg och anspänning i magen under hela rörelsen. Se till att tyngden på foten inte hamnar på framfoten och låt inte knäna falla inåt. Bålen är alltså spänd under hela övningens rörelse. Behåll blicken rakt fram under lyftet, inte upp i taket.

Related Exercises