L.Y.T.

Träningsdetaljer för L.Y.T

 • Primary Muscle
  Bakre axlar
 • Secondary Muscle
  Trapezius
 • Equipment
  Hantel
 • Level
  Medel

Muskelgrupper och syfte

L.Y.T.  är tre övningar som tillsammans stärker och bygger dina ryggmuskler och bakre axlar. Testa att köra detta skulderkomplex som en del av din axelträning och övre ryggträning. 

Utförande:

Greppa hantlarna och ställ dig framåtlutad med överkroppen i 30-45 grader vinkel och armarna hängande rakt ner. Om positionen är för tung, lägg dig med bröstet på en snedbänk istället.

L: (hög hantelrodd med utåtrotation): Dra ihop skulderbladen, dra upp armbågarna mot taket så att armarna böjs till 90 graders vinkel samtidigt som armarna är 90 grader ut från kroppen. Underarmarna pekar rakt ner mot golvet. Rotera fram/upp så underarmarna pekar rakt framåt. Pausa i toppläget, rotera tillbaka tills underarmana pekar nedåt igen och sänk tillbaka armarna men utan att skulderbladen åker isär förrän armarna är raka igen.

Y: Låt armarna hänga rakt under kroppen. Rotera ut händerna så tummarna pekar utåt i 45 graders vinkel. Dra ihop skulderbladen och lyft med raka armar vikterna upp med 45 grader i axlarna så armarna bildar bokstaven ”Y” i toppläget. I toppläget ska skuldrorna dras bakåt/nedåt mot rumpan och inte åka upp mot öronen. Sänk tillbaka armarna men utan att skulderbladen åker isär förrän armarna är i bottenläget igen.

T (omvända hantelflyes): Dra ihop skulderbladen och lyft armarna rakt utåt tills de är parallellt med golvet. Håll en sekund i toppläget och sänk sedan tillbaka armarna men utan att skulderbladen åker isär förrän armarna är i bottenläget igen.

 

Tips för L.Y.T

 • Utför övningarna långsamt
 • Håll gärna kvar vikten i läget för maxbelastning
 • Håll bålen aktiverad under hela komplexet för bästa möjliga resultat och kontrollerade rörelser.
 • Håll axlarna hopdragna och sänkta under rörelserna – svaja inte fram och tillbaka, då kommer du att felbelasta och inte få effektiva resultat.

Related Exercises