Annons
Annons

Magövningar - ta fram magrutorna och bygg stabilitet

Träna din mage på bästa sätt med våra övningar. Många associerar magövningar med ett framträdande sexpack. Magmuskulaturen utgörs dock också av sneda magmuskler. I denna kategori har vi därför samlat ett antal magövningar som aktiverar hela magmuskulaturen och övningar som riktar sig mot de sneda samt raka magmusklerna.

Stabilisera överkroppen genom att stärka magen och bålen. Det är inte bara viktigt i ditt vardagliga liv och för din hållning, utan även när du ska köra traditionell styrketräning. Många är svaga i bålen och det kan våra magövningar hjälpa till med. Glöm inte de sneda magmusklerna och inre magmusklerna, de är minst lika viktiga för både stabilitet och definition.

Innan du börjar träna din mage bör du läs om vilka muskler som ingår i området och hur de ska tränas  

Övergripande magövningar

Sneda magmuskler

Mer om magövningar

Att ha en vältränad mage är inte bara snyggt utan ger dig också en bättre stabilitet i överkroppen. Vid de flesta styrketräningsövningar uppmanas man att spänna magen eller bålen för att utföra övningarna med större kontroll. Starkare magmuskler ger ökad bålstabilitet och skaderisken blir betydligt lägre. Inflammationer och smärtor i axlar och rygg kan vara ett minne blott ifall du satsar på fler magövningar.

Underlätta resten av din träning

Bålen aktiveras i nästintill alla rörelser vi gör, dessutom är den kroppens centrala muskler där vi har våra största vener och artärer. Genom att stärka bålen, tar man bort belastningen från ryggraden och fördelar jämnt kroppens belastning. Du aktiverar dessutom bålen och magen vid all träning – är den stark kommer också din övriga träning att underlättas. Du skyddar dessutom ditt inre genom att stärka bålen, eftersom alla organ och nerver arbetar där. Bålen är också hem för våra kroppars största vener och artärer. Har du en stark bål, skyddar du kroppen och ditt inre under vardagens rörelser.

Bli av med ryggsmärtor

Många ryggskador beror på en svag bål. Att magmusklerna är starka kan också bero på att vi har en för stark rygg. Genom magträning balanserar du alltså kroppens styrka. Vi sitter väldigt ofta med krummad rygg och på sätt där vi inte aktiverar magmusklerna, utan istället felbelastar våra kotor. Därför är det många som byter ut kontorsstolen mot en balansboll för att just tvinga kroppen att aktivera magmusklerna när man sitter.

Kort och gott: stärk bålen för att undvika obalanserad kroppsstyrka och förbättra din hållning.

Variationer till ditt magpass

Situps är troligtvis den allra mest välkända magträningen, men det finns väldigt många fler spännande övningar att prova på. Maghopp, ding dong, wood chop low och hängande benlyft är bara några exempel på övningar du kan ta del av här.

Vi ger dig en större förståelse för både grundläggande och innovativa magpass. Att läsa på om övningarna innan du utför dem gör att din teknik blir bättre och med den förbättras även ditt resultat.

Skulle du känna dig osäker på hur man genomför någon av magövningarna bör du be någon mer erfaren styrketräningsentusiast demonstrera övningen. Bygg starkare magmuskler med hjälp av olika övningar för magen. Se fram emot en plattare mage samt en bålstabilitet i världsklass.

Mer läsning om magmusklerna:
Hur du kan få ditt sexpack här!
Stärk och stabilisera din bål här!

Se övningar ifrån alla muskelgrupper på:
https://muscles.se/ovningsbank/

Gratis nyhetsbrev om träning varje helg!
TräningstipsNyttiga receptArtiklar

Jag vill gå med!

Annons