Annons
Annons

Benövningar för rumpa, lår och vader

För en mer välformad kropp är benövningar ett måste. De övningar som vi presenterar i den här kategorin kan du använda för inspiration samt testköra på ditt gym och sedan addera till ditt existerande träningsprogram.

Gratis nyhetsbrev om träning varje helg!
TräningstipsNyttiga receptArtiklar

Jag vill gå med!

Baksida lår

Framsida lår

Annons

Övergripande benövningar

Vader

Mer om benövningar

Benövningar ska vara intensiva och aktivera benens sammantagna muskulatur eller isolerat framsida lår, baksida lår eller vader. Vissa satsar på övergripande övningar medan andra hellre punktfokuserar på benens olika muskelgrupper. Är du van vid att styrketräna kanske du efter ett tag kan satsa på isolerande övningar, medan nybörjare gör rätt i att köra övergripande övningar som ser till samtliga muskler i benen.

Få våra senaste övningar, recept och artiklar till din mejl:
https://muscles.se/nyhetsbrev/

Exempel på effektiva övningar och varför man ska träna ben

Effektiva övergripande benövningar är till exempel utfall, knäböj och benpress. Har du precis börjat med att lyfta, bör du fokusera på att lära dig dessa grundläggande övningar tills de sitter i ryggmärgen. Med god teknik och förståelse för din kropp kommer du snabbare få snyggare och muskulösare ben.

För en mer välformad underkropp är tränade ben ett måste. De övningar som vi presenterar i den här kategorin kan du använda för inspiration samt testköra på ditt gym och sedan addera till ditt existerande träningsprogram. När du utför benövningar är det viktigt att inte glömma att andas.

Generellt är vi starka i benen och benövningar kan ofta belastas tungt. Andas in djupt inför varje enskild övning och håll andan till det är dags att släppa efter på vikten. Genom att andas på detta sätt förblir din bål stabil genom hela övningen vilket genererar bättre kontroll och teknik. Allteftersom benövningarna ger utdelning kan du öka belastningen samt antal repetitioner. För att skona knän och leder är utförandet av största vikt. Är du osäker på hur man genomför en viss benövning, se då till att fråga en mer erfaren styrketränare eller en instruktör på ditt gym.

 

Se fler övningar ifrån alla muskelgrupper på:
https://muscles.se/ovningsbank/

Annons