Sötmandel

Mandel näringsinnehåll

Mandlar

Mandlar ärt ett frö som gömmer sig i mandelträdets stenfrukt. Mandlarna är rika på kalcium, vitamin-E och järn. Inte nog med det men de är en bra proteinkälla samt har ett högt innehåll av enkelomättat fett. Det är alltså ett hälsosamt fett samt bra för skelettet med mandlar. Mandlar finns i olika former, som i mandelmjöl, mandelmjölk, mandelsmör eller varför inte bara äta dom precis som dom är? 

Varför är mandlar bra?

Mandlar är bra för mycket då de innehåller vitaminer, mineraler, protein och fibrer och ger därav många hälsofördelar. Mandlar innehåller bland annat ganska höga doser av vitamin E. Vitamin E innehåller antioxidanter som tokoferol.  E-vitamin skyddar våra vävnader genom att förhindra att de fleromättade fettsyrorna som bygger upp membranen bryts ner. 

Mandlar gör att man får en ökad mättnadskänsla på grund av fibrerna vilket gör att man inte är lika hungrig. 

Mandlar innehåller även kalcium, magnesium, koppar, Vitamin K och zink vilket bidrar till benstyrka. 

5 Saker du inte visste om mandlar: 

  1. Bin är en viktig del av mandel tillväxten. En bra gröda är mycket beroende av att bin pollinerar träden under blommande säsong, vilket innebär att mandel odlare är mycket noga med att skapa den perfekta miljön för att bin ska blomstra.
  2. Mandelträd är otroligt känsliga för kalla temperaturer, vilket gör det till en konstant kamp för att säkerställa att luften runt fruktträdgården förblir över en viss temperatur för att skydda grödan.
  3. Mandlar är en stenfrukt – alltså ingen nöt. 
  4. Mandelns latinska namn är prunus dulcis.
  5. Ett mandelträd kan bli upp till åtta meter och blommar i februari.

Källor: 
https://www.medicalnewstoday.com/articles/269468#nutrition

  • Näringsvärden per 100 g

    Energi (kcal) Energi (kcal):

    592 kcal

    Kolhydrater Kolhydrater:

    0,50 g

    Protein Protein:

    20,67 g

    Fett Fett:

    53,20 g

    Summa mattade fettsyror:

    4,37 g

    Summa enkelomättade fettsyror:

    34,74 g

    Summa fleromättade fettsyror:

    11,65 g

    Fettsyra 4:0-10:0:

    0,00 g

    Laurinsyra C12:0:

    0,00 g

    Myristinsyra C14:0:

    0,00 g

    Palmitinsyra C16:0:

    3,46 g

    Stearinsyra C18:0:

    0,92 g

    Arakidinsyra C20:0:

    0,00 g

    Palmitoljesyra C16:1:

    0,25 g

    Oljesyra C18:1:

    34,48 g

    Linolsyra C18:2:

    11,65 g

    Linolensyra C18:3:

    0,00 g

    Arakidonsyra C20:4:

    0,00 g

    EPA (C20:5):

    0,00 g

    DPA (C22:5):

    0,00 g

    DHA (C22:6):

    0,00 g

    Kolesterol:

    0,00 mg

    Monosackarider:

    1,07 g

    Disackarider:

    2,56 g

    Sackaros:

    2,56 g

    Energi (kJ):

    2 478 kJ

    Aska:

    3,23 g

    Vatten:

    3,72 g

    Avfall (skal etc.):

    60,0 %

    Alkohol:

    0,00 g

    Fibrer:

    18,70 g

    Fosfor:

    587,0 mg

    Jod:

    0,0 µg

    Järn:

    3,170 mg

    Kalcium:

    296,0 mg

    Kalium:

    1 010,0 mg

    Magnesium:

    273,0 mg

    Natrium:

    0,0 mg

    Selen:

    0,00 µg

    Zink:

    3,200 mg

    Vitamin A:

    0,5 RE

    Retinol:

    0,0 µg

    Vitamin D:

    0,000 µg

    Vitamin E:

    25,20 mg

    β-Karoten:

    6 µg

    Tiamin:

    0,120 mg

    Riboflavin:

    0,600 mg

    Vitamin C:

    0,0 mg

    Niacin:

    4,17 mg

    Niacinekvivalenter:

    7,60 NE

    Vitamin B12:

    0,000 µg

    Vitamin B6:

    0,100 mg

    Folat:

    47,2 µg

    Socker totalt:

    3,6 g

    Fullkorn totalt:

    Salt:

    0,00 g