Mjölk fett 3% berikad

mjölk

Vad är bra med mjölk?

Mjölk är rik på kalcium, vitaminer och protein. Mjölk är en av naturens huvudsakliga källor till kalcium vilket exempelvis är viktigt för både bildandet och underhåll av ben och för friska starka tänder.Utöver kalcium är mjölk rik på andra mineraler såsom kalium, fosfor, natrium, jod, kloris, zink och magnesium. De bidrar till att man ska vara hålla sig frisk och pigg.

Dessutom består mjölk av 3-4 % protein av högt biologiskt värde. Mjälk innehåller även många essentiella aminosyror och mycket vitaminer bland annat vitamin-A, vitamin-D, B2, cyanokobalamin och tiamin. Tiamin behövs exempelvis för omsättningen av protein och kolhydrater. A-vitamin behövs för att syn och slemhinnor ska fungera normalt. Mjölk innehåller alltså mängder av bra näringsämnen som vi behöver för att må bra.

Vad är mindre bra med mjölk?

Animaliska protein bidrar till att pH-värdet i blodet blir surare. Som en reaktion använder då kroppen en del av kalciumet i benen för att neutralisera surheten vilket leder till en felaktig absorption av kalcium efter att man druckit mjölk. Därför kan man dricka mjölk med måtta och äta andra kalciumrika livsmedel som komplement.

5 saker du inte visste om mjölk:

  1. Mjölkkonsumtionen har minskat med drygt 30% sedan 1980 i Sverige.
  2. Mjölk har en tradition av att vara en av våra allra viktigaste baslivsmedel.
  3. I Sverige har vi druckit mjölk sedan stenålderns tid.
  4. Under en kos livstid producerar den cirka 200000 glas av mjölk.
  5. En spena har på ett ungefär 10-20 liter med mjölk i sig.

Källor:
https://www.10fakta.se/mjolk/
https://www.arla.se/recept/fakta-tips-och-ravaror/fakta-om-mjolk/
https://stegforhalsa.se/riskerna-dricka-mjolk/

  • Näringsvärden per 100 g

    Energi (kcal) Energi (kcal):

    60 kcal

    Kolhydrater Kolhydrater:

    4,70 g

    Protein Protein:

    3,51 g

    Fett Fett:

    3,00 g

    Mättade fettsyror Mättade fettsyror:

    1,92 g

    Fibrer Fibrer:

    0,00 g

    Salt Salt:

    0,10 g

    Summa enkelomättade fettsyror:

    0,75 g

    Summa fleromättade fettsyror:

    0,07 g

    Fettsyra 4:0-10:0:

    0,22 g

    Laurinsyra C12:0:

    0,10 g

    Myristinsyra C14:0:

    0,31 g

    Palmitinsyra C16:0:

    0,93 g

    Stearinsyra C18:0:

    0,30 g

    Arakidinsyra C20:0:

    0,01 g

    Palmitoljesyra C16:1:

    0,06 g

    Oljesyra C18:1:

    0,65 g

    Linolsyra C18:2:

    0,05 g

    Linolensyra C18:3:

    0,02 g

    Arakidonsyra C20:4:

    0,00 g

    EPA (C20:5):

    0,00 g

    DPA (C22:5):

    0,00 g

    DHA (C22:6):

    0,00 g

    Kolesterol:

    10,30 mg

    Monosackarider:

    0,00 g

    Disackarider:

    4,79 g

    Sackaros:

    0,00 g

    Energi (kJ):

    251 kJ

    Aska:

    0,77 g

    Vatten:

    88,00 g

    Alkohol:

    0,00 g

    Fosfor:

    102,0 mg

    Jod:

    11,8 µg

    Järn:

    0,020 mg

    Kalcium:

    120,0 mg

    Kalium:

    161,0 mg

    Magnesium:

    11,0 mg

    Natrium:

    39,0 mg

    Selen:

    1,61 µg

    Zink:

    0,430 mg

    Vitamin A:

    27,7 RE

    Retinol:

    25,8 µg

    Vitamin D:

    1,000 µg

    Vitamin E:

    0,08 mg

    β-Karoten:

    22 µg

    Tiamin:

    0,050 mg

    Riboflavin:

    0,150 mg

    Vitamin C:

    0,6 mg

    Niacin:

    0,07 mg

    Niacinekvivalenter:

    0,90 NE

    Vitamin B12:

    0,580 µg

    Vitamin B6:

    0,040 mg

    Folat:

    14,3 µg

    Socker totalt:

    4,8 g

    Fullkorn totalt:

    0 g