Vitkål

vitkål

Vitkål

vitkål

Vitkål är både billigt och nyttigt. Sverige har en lång odlings tradition av vitkål och därför har du nog ätit vitkål. Vitkål genererar både till en smakupplevelse och innehåller vitaminer och mineraler som är bra för hälsan.

Varför är vitkål bra?

Vitkål är både nyttigt och billigt. Den är rik på c-vitamin, vitamin K, folat och kalium. En portion av råkostsallad med riven vitkål och exempelvis morötter, rödbetor och gröna ärtor täcker ditt dagliga behov av fibrer, c-vitamin, folat, vitamin K och A-vitamin. Vitkål är

vanligen närodlad och finns att köpa under större delen av året. Det gör den till ett miljömedvetet val. Enligt forskargruppen International Agency for Cancer Research skyddar isotiocyanater, som finns mycket av vitkål, mot lungcancer. Vitkål är inte bara full av nyttigheter utan är även kalorisnål. 100 gram vitkål innehåller bara 30 kalorier. Dessutom är vitkål full av fibrer, som sätter fart på magen och skapar en härlig mättnadskänsla.

Fem saker du inte visste om vitkål:

  1. Under 1700-talet i Sverige serverades vitkålen vanligtvis stuvad eller kokt.
  2. Ett huvud vitkål innehåller mer C-vitamin än en morot eller en gurka.
  3. Bladen fungerar som ett skydd och gör att kålen håller längre.
  4. Sauerkraut är en tysk surkål som är vitkål som saltas och vid jäsning utsöndrar mjölksyra. Det är en av de vanligare fermenterade produkterna.
  5. 1969 sägs det att krögaren Giuseppe Sperandio på restaurangen Pizzeria Pizza Opera serverade strimlad vitkål i vinägrett för att hålla kostnaderna nere. Pizzasalladen var född och tog sig snart ända till Sverige.

Källor:

https://livsmedelsinfo.nu/livsmedel/n%C3%A4ringsv%C3%A4rde-vitk%C3%A5l.html https://www.ica.se/buffe/artikel/pizza-historia/ https://iform.se/nyttig-mat/7-matvaror-du-kanske-inte-visste-var-fermenterade https://svenska.yle.fi/artikel/2015/11/26/fem-saker-du-inte-visste-om-mat

  • Näringsvärden per 100 g

    Energi (kcal) Energi (kcal):

    30 kcal

    Kolhydrater Kolhydrater:

    4,70 g

    Protein Protein:

    1,13 g

    Fett Fett:

    0,10 g

    Summa mattade fettsyror:

    0,02 g

    Summa enkelomättade fettsyror:

    0,00 g

    Summa fleromättade fettsyror:

    0,06 g

    Fettsyra 4:0-10:0:

    0,00 g

    Laurinsyra C12:0:

    0,00 g

    Myristinsyra C14:0:

    0,00 g

    Palmitinsyra C16:0:

    0,02 g

    Stearinsyra C18:0:

    0,00 g

    Arakidinsyra C20:0:

    0,00 g

    Palmitoljesyra C16:1:

    0,00 g

    Oljesyra C18:1:

    0,01 g

    Linolsyra C18:2:

    0,01 g

    Linolensyra C18:3:

    0,04 g

    Arakidonsyra C20:4:

    0,00 g

    EPA (C20:5):

    0,00 g

    DPA (C22:5):

    0,00 g

    DHA (C22:6):

    0,00 g

    Kolesterol:

    0,00 mg

    Monosackarider:

    5,30 g

    Disackarider:

    0,40 g

    Sackaros:

    0,40 g

    Energi (kJ):

    123 kJ

    Aska:

    0,65 g

    Vatten:

    90,80 g

    Avfall (skal etc.):

    20,0 %

    Alkohol:

    0,00 g

    Fibrer:

    2,58 g

    Fosfor:

    24,0 mg

    Jod:

    2,0 µg

    Järn:

    0,210 mg

    Kalcium:

    41,0 mg

    Kalium:

    240,0 mg

    Magnesium:

    11,0 mg

    Natrium:

    7,0 mg

    Selen:

    0,00 µg

    Zink:

    0,120 mg

    Vitamin A:

    0,5 RE

    Retinol:

    0,0 µg

    Vitamin D:

    0,000 µg

    Vitamin E:

    0,03 mg

    β-Karoten:

    6 µg

    Tiamin:

    0,050 mg

    Riboflavin:

    0,000 mg

    Vitamin C:

    46,2 mg

    Niacin:

    0,32 mg

    Niacinekvivalenter:

    0,50 NE

    Vitamin B12:

    0,000 µg

    Vitamin B6:

    0,170 mg

    Folat:

    19,1 µg

    Socker totalt:

    5,7 g

    Fullkorn totalt:

    Salt:

    0,02 g