Spenat färsk

Spenat

Spenat

Spenat är en så kallad hälsobomb, perfekt under vintern när kylan och förkylningarna kryper inpå.

Vad är bra med spenat?

Spenat har mängder av hälsofördelar. Rik på vitamin C och en studie vid Karolinska Institutet visar att nitrat, som finns i spenat, har en positiv effekt på vår muskelstyrka.

Spenat är fylld av antioxidanter såsom karotenoider som förhindrar skador på vävnader, genetiskt material och celler. Spenat motverkar därför risken för hjärt- och kärlsjukdomar, cancer och stroke. Tack vare den höga halten antioxidanter och fibrer stärker även spenat immunförsvaret då det innehåller vitamin-A. Vitamin-A deltar i skapandet av blodkroppar och hjälper därav kroppen att bekämpa infektionen. Spenat innehåller även folat, en viktig vattenlöslig B-vitamin.

Var hittar man spenat och hur mycket kan man äta?

Spenat går att hitta på nästintill alla matbutiker i både färsk- och frusen form. Vanligast är savoy spenat, bredbladig spenat och semi-savoy spenat.
Tips! 50 g spenat per dag ger flera dagars behov av vitaminer, mineraler och antioxidanter.

Negativt med Spenat:

Trots att spenat är fullproppad med näringsämnen, har spenat även höga doser oxalsyra. Oxalsyra är en naturlig syra som kan påverka/minska upptaget av viktiga mineraler som exempelvis järn och kalcium. Att koka spenaten gör att mängden oxalsyra minskar.

5 saker du inte visste om spenat

  1. Kina producerar mest spenat i världen med 26 miljoner ton spenat per år.
  2. 26 mars är National Spinach Day.
  3. Spenat användes som bläck och färg under medeltiden.
  4. Spenat består till 91 procent av vatten.
  5. Spenat härstammar från forntida Persien.

Källor:

https://mittkok.expressen.se/artikel/darfor-ska-du-ata-spenat-varje-dag/ ​https://stegforhalsa.se/vitaminer-som-hojer-immunforsvaret/
https://www.thefactsite.com/spinach-facts/ https://www.svd.se/10-livsmedel-som-starker-immunforsvaret
https://mittkok.expressen.se/artikel/darfor-ska-du-ata-spenat-varje-dag/ https://www.svd.se/spenat-ger-starkare-muskler

  • Näringsvärden per 100 g

    Energi (kcal) Energi (kcal):

    24 kcal

    Kolhydrater Kolhydrater:

    0,80 g

    Protein Protein:

    3,31 g

    Fett Fett:

    0,39 g

    Mättade fettsyror Mättade fettsyror:

    0,06 g

    Fibrer Fibrer:

    2,07 g

    Salt Salt:

    0,25 g

    Summa enkelomättade fettsyror:

    0,03 g

    Summa fleromättade fettsyror:

    0,31 g

    Fettsyra 4:0-10:0:

    0,00 g

    Laurinsyra C12:0:

    0,00 g

    Myristinsyra C14:0:

    0,00 g

    Palmitinsyra C16:0:

    0,05 g

    Stearinsyra C18:0:

    0,00 g

    Arakidinsyra C20:0:

    0,00 g

    Palmitoljesyra C16:1:

    0,01 g

    Oljesyra C18:1:

    0,02 g

    Linolsyra C18:2:

    0,05 g

    Linolensyra C18:3:

    0,22 g

    Arakidonsyra C20:4:

    0,00 g

    EPA (C20:5):

    0,00 g

    DPA (C22:5):

    0,00 g

    DHA (C22:6):

    0,00 g

    Kolesterol:

    0,00 mg

    Monosackarider:

    0,20 g

    Disackarider:

    0,10 g

    Sackaros:

    0,10 g

    Energi (kJ):

    101 kJ

    Aska:

    2,28 g

    Vatten:

    91,20 g

    Avfall (skal etc.):

    0,0 %

    Alkohol:

    0,00 g

    Fosfor:

    45,0 mg

    Jod:

    4,0 µg

    Järn:

    2,080 mg

    Kalcium:

    83,0 mg

    Kalium:

    730,0 mg

    Magnesium:

    95,0 mg

    Natrium:

    100,0 mg

    Selen:

    10,80 µg

    Zink:

    0,940 mg

    Vitamin A:

    382,5 RE

    Retinol:

    0,0 µg

    Vitamin D:

    0,000 µg

    Vitamin E:

    1,94 mg

    β-Karoten:

    4 540 µg

    Tiamin:

    0,110 mg

    Riboflavin:

    0,170 mg

    Vitamin C:

    36,7 mg

    Niacin:

    0,60 mg

    Niacinekvivalenter:

    1,20 NE

    Vitamin B12:

    0,000 µg

    Vitamin B6:

    0,280 mg

    Folat:

    202,0 µg

    Socker totalt:

    0,3 g

    Fullkorn totalt:

    0 g