Paprika röd

Röd Paprika

Röd paprika är det bästa alternativet av paprikor då de innehåller mest C-vitamin. Ju mognare paprika desto nyttigare. Se därför till att välja en så mörk röd paprika som möjligt i grönsaksdisken, för att få maximalt med antioxidanter. Paprika är dessutom inte bara gott, utan den passar också perfekt för dig som vill gå ner i vikt – och innehåller mängder av c-vitamin. Vad mer kan man önska!

Varför är paprika bra?

Paprikan! Paprika anses i allmänhet vara en grönsak då du hittar den i grönsaksdisken på livsmedelsbutikerna men chockande nog är det en frukt. Oavsett, så innehåller röda paprikor mycket höga doser av c-vitamin, tre gånger mer än den dagliga minimidosen. En apelsin innehåller endast en fjärdedel så mycket c-vitamin som en paprika. Vitamin C är bra för immunförsvaret, minskar trötthet och ökar järnupptaget. Dessutom är kolhydratinnehållet lågt i paprika. Det totala kalorivärdet hamnar på en så pass låg nivå att det passar perfekt som bantningskost. Däremot så har en röd paprika ungefär hälften så lång hållbarhet som en grön paprika. Se därför till att inte köpa för många på en gång, matsvinn är varken bra för klimatet eller plånboken. Ät den när skalet är glänsande och slätt och stjälken är grön.

Förstadium till A-vitamin är betakaroten. Det är en karotenoid som finns rikligt i paprika. Den fungerar som en antioxidant och en kost rik på betakaroten har visat sig stärka immunförsvaret.

Fem saker du inte visste om paprika:

  1. För att uppnå din dagliga dosen kalorier på en dag kan du äta 50 röda paprikor.
  2. Undvik att frossa paprika en timme efter ett hårt träningspass då de innehåller mycket antioxidanter som hämmar återhämtningen.
  3. Paprika härstammar från Mexico. Pepparfrön infördes 1493 i Spanien och spreds sen till andra länder världen över.
  4. Paprikans olika färg betyder inte att det är olika sorter, utan handlar om vid vilken mognaden de plockades. Därför är en grön paprika samma sak som en röd paprika, den plockades bara precis innan den ändrar färg.
  5. Paprikan är könsbaserad. Hanar har tre “utväxter” på undersidan medan honan har fyra.

Källor:
https://www.10fakta.se/paprika/ http://matkalkyl.se/se-paprikarod.php

  • Näringsvärden per 100 g

    Energi (kcal) Energi (kcal):

    22 kcal

    Kolhydrater Kolhydrater:

    4,10 g

    Protein Protein:

    0,50 g

    Fett Fett:

    0,23 g

    Summa mättade fettsyror:

    0,00 g

    Summa enkelomättade fettsyror:

    0,00 g

    Summa fleromättade fettsyror:

    0,00 g

    Fettsyra 4:0-10:0:

    0,00 g

    Laurinsyra C12:0:

    0,00 g

    Myristinsyra C14:0:

    0,00 g

    Palmitinsyra C16:0:

    0,00 g

    Stearinsyra C18:0:

    0,00 g

    Arakidinsyra C20:0:

    0,00 g

    Palmitoljesyra C16:1:

    0,00 g

    Oljesyra C18:1:

    0,00 g

    Linolsyra C18:2:

    0,00 g

    Linolensyra C18:3:

    0,00 g

    Arakidonsyra C20:4:

    0,00 g

    EPA (C20:5):

    0,00 g

    DPA (C22:5):

    0,00 g

    DHA (C22:6):

    0,00 g

    Kolesterol:

    0,00 mg

    Monosackarider:

    4,80 g

    Disackarider:

    0,10 g

    Sackaros:

    0,10 g

    Energi (kJ):

    94 kJ

    Aska:

    0,89 g

    Vatten:

    93,40 g

    Avfall (skal etc.):

    15,0 %

    Alkohol:

    0,00 g

    Fibrer:

    0,90 g

    Fosfor:

    14,9 mg

    Jod:

    0,0 µg

    Järn:

    0,280 mg

    Kalcium:

    7,7 mg

    Kalium:

    116,0 mg

    Magnesium:

    7,6 mg

    Natrium:

    0,0 mg

    Selen:

    0,00 µg

    Zink:

    0,160 mg

    Vitamin A:

    39,9 RE

    Retinol:

    0,0 µg

    Vitamin D:

    0,000 µg

    Vitamin E:

    2,55 mg

    β-Karoten:

    417 µg

    Tiamin:

    0,020 mg

    Riboflavin:

    0,050 mg

    Vitamin C:

    144,0 mg

    Niacin:

    0,79 mg

    Niacinekvivalenter:

    0,90 NE

    Vitamin B12:

    0,000 µg

    Vitamin B6:

    0,240 mg

    Folat:

    56,7 µg

    Socker totalt:

    4,9 g

    Fullkorn totalt:

    Salt:

    0,00 g