Granatäpple

granatäpple näringslära

Granatäpple

Erkänn, du är sugen på denna utsökta söta frukten som dessutom är fantastiskt bra för hälsan. Den går att äta eller dricka i juice form. 

Vad är bra med granatäpple?

Granatäpple innehåller både vitaminer som vitamin A, C, E och B5 och mineraler som järn, kalcium och kalium.  Kalium bidrar till en normal njurfunktion. Därav kan det vara bra att äta granatäpple vid exempelvis njursten. Granatäpple har även antiinflammatoriska egenskaper som kan vara gynnsamt för kroppen. Såsom minskad risk för hjärtsjukdomar och diabetes. Däremot behövs det mer forskning för att kunna bekräfta det till hundra procent. 

Granatäpple innehåller även mycket fibrer. Fibrer är bra då de sätter igång magen och hjälper därav till med matsmältningen. Dessutom ger fibrer en mättnadskänsla vilket bidrar till mindre småätande och därmed bra ifall du vill gå ner i vikt.  

Vad är mindre bra med granatäpple? 

Vi ska vara ärliga med att det inte är jättekul att hålla på och pilla ur granatäppelkärnorna. Men kämpa, det är värt det. De spröda kärnorna är enklast att få ur om du först skär runt granatäpplets topp. Tänk att du gör ett semmel-lock. Hitta sedan klyftorna och skär snitt där för att sedan dela upp granatäpplet. Slå sedan ur kärnorna med en träslev. Sedan är det bara att hugga in. 

5 saker du inte visste om granatäpple:

  1. Granatäpplen växer på träd och blommar mellan april och juni.
  2. Granatäpple träd kan växa sig 3 meter högt. 
  3. Frukten kommer ursprungligen från Asien.
  4. I antika Egypten användes granatäpple för att tillreda vin. 
  5. Granatäpple nämns i bibeln och togs till Europa av berberna.

Källor:
https://stegforhalsa.se/7-fantastiska-fordelar-med-granatapplejuice/
https://www.ica.se/buffe/artikel/skala-granatapple/

  • Näringsvärden per 100 g

    Energi (kcal) Energi (kcal):

    56 kcal

    Kolhydrater Kolhydrater:

    7,00 g

    Protein Protein:

    0,70 g

    Fett Fett:

    0,60 g

    Summa mättade fettsyror:

    0,09 g

    Summa enkelomättade fettsyror:

    0,23 g

    Summa fleromättade fettsyror:

    0,13 g

    Fettsyra 4:0-10:0:

    0,00 g

    Laurinsyra C12:0:

    0,00 g

    Myristinsyra C14:0:

    0,00 g

    Palmitinsyra C16:0:

    0,07 g

    Stearinsyra C18:0:

    0,01 g

    Arakidinsyra C20:0:

    0,01 g

    Palmitoljesyra C16:1:

    0,00 g

    Oljesyra C18:1:

    0,23 g

    Linolsyra C18:2:

    0,11 g

    Linolensyra C18:3:

    0,02 g

    Arakidonsyra C20:4:

    0,00 g

    EPA (C20:5):

    0,00 g

    DPA (C22:5):

    0,00 g

    DHA (C22:6):

    0,00 g

    Kolesterol:

    0,00 mg

    Monosackarider:

    9,00 g

    Disackarider:

    1,00 g

    Sackaros:

    1,00 g

    Energi (kJ):

    233 kJ

    Aska:

    0,70 g

    Vatten:

    81,00 g

    Avfall (skal etc.):

    44,0 %

    Alkohol:

    0,00 g

    Fibrer:

    10,00 g

    Fosfor:

    8,0 mg

    Jod:

    0,0 µg

    Järn:

    0,300 mg

    Kalcium:

    3,0 mg

    Kalium:

    260,0 mg

    Magnesium:

    3,0 mg

    Natrium:

    3,0 mg

    Selen:

    1,00 µg

    Zink:

    0,200 mg

    Vitamin A:

    3,3 RE

    Retinol:

    0,0 µg

    Vitamin D:

    0,000 µg

    Vitamin E:

    0,92 mg

    β-Karoten:

    40 µg

    Tiamin:

    0,030 mg

    Riboflavin:

    0,030 mg

    Vitamin C:

    6,0 mg

    Niacin:

    0,30 mg

    Niacinekvivalenter:

    0,42 NE

    Vitamin B12:

    0,000 µg

    Vitamin B6:

    0,100 mg

    Folat:

    10,0 µg

    Socker totalt:

    10,0 g

    Fullkorn totalt:

    Salt:

    0,01 g