Blåbär

Blåbär näringsinnehåll

Blåbär

Blåbär är ett magiskt bär. Bäret går till och med under kategorin superfood då det är otroligt näringsrika och innehåller väldigt lite kalorier.

Vad är bra med blåbär?

Blåbär innehåller mycket antioxidanter.  Antioxidanter skyddar din kropp från fria radikaler som kan bidra till åldrande då antioxidanter och olika sjukdomar. Blåbär sägs ha det högsta innehållet av antioxidanter av alla frukter och grönsaker. Blåbäret innehåller antioxidanter – antocyaniner.

Antioxidanterna i blåbäret är bra för ditt hjärta då de har påvisats att de minskar nivåerna av oxiderat LDL. Exempelvis en portion på 50 gram blåbär om dagen sänkte LDL-oxidationen med 27 % under åtta veckor hos överviktiga personer. Dessutom har antocyaniner inflammationshämmande och kärlvidgande effekter. 

Blåbär är också bra mot både diarre och matsmältningsproblem. Traditionellt sett har blåbärssoppa använts mot magsjuka och diarré då tillagade blåbär hämmar magens rörelse. Däremot färska blåbär hjälper till att sätta fart på magen och dess matsmältning. Det är framförallt garvsyran och tanninerna i blåbäret som ger dess positiva effekt med för människor med magbesvär. 

Utöver detta är blåbär otroligt rikt på C-vitamin, B-vitamin och E-vitamin. Dessutom innehåller bäret fibrer som är fantastiskt då de håller blodsockret på en jämn nivå samt har en mättande effekt. 

Vad är mindre bra med blåbär?

Blåbär innehåller stora mängder salicylater – den aktiva ingrediensen i aspirin. Det finns naturlig ti många växter. Salicylater kan orsaka biverkningar hos personer som är känsliga för dem såsom utslag, huvudvärk eller en mängd gastrointestinala symtom, inklusive illamående, kräkningar, återflöde, uppblåsthet, gas, diarré och förstoppning.

5 saker du inte visste om blåbär: 

  1. Blåbärsbusken (Vaccinium sect. Cyanococcus) är en blommande buske som producerar bär med en blåaktig, lila nyans – även känd som blåbär.
  2. Det är nära besläktat med liknande buskar, som de som producerar tranbär och huckleberries.
  3. Blåbär är små blir cirka 5–16 millimeter i diameter
  4. De har grön färg när de först visas och fördjupas sedan till lila och blå när de mognar.
  5. Det finns två olika typer av blåbär. Highbush blåbär vilket är den vanligaste odlade sorten i USA. Sedan finns det Lowbush eller ”vilda” blåbär som oftast är mindre och rikare på vissa antioxidanter.

Källor:
https://www.healthline.com/nutrition/10-proven-benefits-of-blueberries#TOC_TITLE_HDR_12
https://kurera.se/tio-anledningar-att-ata-mer-blabar/

  • Näringsvärden per 100 g

    Energi (kcal) Energi (kcal):

    53 kcal

    Kolhydrater Kolhydrater:

    9,10 g

    Protein Protein:

    0,70 g

    Fett Fett:

    0,80 g

    Summa mättade fettsyror:

    0,03 g

    Summa enkelomättade fettsyror:

    0,09 g

    Summa fleromättade fettsyror:

    0,52 g

    Fettsyra 4:0-10:0:

    0,00 g

    Laurinsyra C12:0:

    0,00 g

    Myristinsyra C14:0:

    0,00 g

    Palmitinsyra C16:0:

    0,02 g

    Stearinsyra C18:0:

    0,00 g

    Arakidinsyra C20:0:

    0,00 g

    Palmitoljesyra C16:1:

    0,00 g

    Oljesyra C18:1:

    0,09 g

    Linolsyra C18:2:

    0,23 g

    Linolensyra C18:3:

    0,29 g

    Arakidonsyra C20:4:

    0,00 g

    EPA (C20:5):

    0,00 g

    DPA (C22:5):

    0,00 g

    DHA (C22:6):

    0,00 g

    Kolesterol:

    0,00 mg

    Monosackarider:

    5,90 g

    Disackarider:

    0,50 g

    Sackaros:

    0,50 g

    Energi (kJ):

    221 kJ

    Aska:

    0,30 g

    Vatten:

    86,00 g

    Avfall (skal etc.):

    2,0 %

    Alkohol:

    0,00 g

    Fibrer:

    3,10 g

    Fosfor:

    20,0 mg

    Jod:

    2,0 µg

    Järn:

    0,600 mg

    Kalcium:

    23,0 mg

    Kalium:

    86,0 mg

    Magnesium:

    9,0 mg

    Natrium:

    3,0 mg

    Selen:

    0,00 µg

    Zink:

    0,200 mg

    Vitamin A:

    8,5 RE

    Retinol:

    0,0 µg

    Vitamin D:

    0,000 µg

    Vitamin E:

    0,10 mg

    β-Karoten:

    96 µg

    Tiamin:

    0,040 mg

    Riboflavin:

    0,070 mg

    Vitamin C:

    8,1 mg

    Niacin:

    0,30 mg

    Niacinekvivalenter:

    0,42 NE

    Vitamin B12:

    0,000 µg

    Vitamin B6:

    0,060 mg

    Folat:

    10,2 µg

    Socker totalt:

    6,4 g

    Fullkorn totalt:

    Salt:

    0,01 g