Räka kokt

räka näringsinnehåll

Räkor

Räkor är inte bara gott men också supernyttigt. Du kan alltså numera frossa i räkor med gott samvete. 

Vad är bra med räkor?

Räkor är en fantastisk källa för protein, vitamin E och mineraler såsom Zink, fosfor, magnesium och järn. En servering på 85 gram ger mer än  20 olika vitaminer och mineraler, inklusive 50% av dina dagliga behov av selen, ett mineral som kan hjälpa till att minska inflammation och främja hjärthälsan. 

Räkorn innehåller även omega-3 och omega-6 fettsyror som  har en mängd olika hälsofördelar. De har olika uppgifter i kroppen och behövs bland annat för att bygga upp och reparera cellerna i kroppen.  De reglerar också hur njurarna fungerar och bidrar med ett normalt immunsystem. Omega-3 minskar risken för blodproppar. 

Räkor innehåller även B12 som behövs för cellernas ämnesomsättning och bildningen av kroppens blodkroppar. Dessutom bidrar de även till nervsystemets funktion. 

Vad är mindre bra med räkor? 

Håll utkik efter räkor med en MSC( Marine Stewardship Council)  då de är en internationell organisation som gör miljömärkning som främjar hållbart fiske.  Något som är viktigt för att behålla vår värld.

5 saker du inte visste om räkor: 

  1. Nionde Maj är räkans dag.
  2. De finns över 128 olika arter räkor.
  3. En räka har 10 ben. 
  4. Alla räkor föds som killar och mognar sedan till kvinnor.
  5. Räkor går igenom 16 olika steg i livet från ägg till vuxen. 

Källor:
http://jbhooks.blogspot.com/2015/10/10-interesting-facts-about-shrimp.html
https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/vitaminer-och-antioxidanter/vitamin-b12
https://www.healthline.com/nutrition/is-shrimp-healthy#TOC_TITLE_HDR_3
https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/fett/fleromattat-fett-omega-3-och-omega-6

  • Näringsvärden per 100 g

    Energi (kcal) Energi (kcal):

    77 kcal

    Kolhydrater Kolhydrater:

    0,00 g

    Protein Protein:

    17,63 g

    Fett Fett:

    0,64 g

    Summa mättade fettsyror:

    0,09 g

    Summa enkelomättade fettsyror:

    0,16 g

    Summa fleromättade fettsyror:

    0,18 g

    Fettsyra 4:0-10:0:

    0,00 g

    Laurinsyra C12:0:

    0,00 g

    Myristinsyra C14:0:

    0,01 g

    Palmitinsyra C16:0:

    0,07 g

    Stearinsyra C18:0:

    0,01 g

    Arakidinsyra C20:0:

    0,00 g

    Palmitoljesyra C16:1:

    0,04 g

    Oljesyra C18:1:

    0,09 g

    Linolsyra C18:2:

    0,01 g

    Linolensyra C18:3:

    0,00 g

    Arakidonsyra C20:4:

    0,01 g

    EPA (C20:5):

    0,09 g

    DPA (C22:5):

    0,00 g

    DHA (C22:6):

    0,06 g

    Kolesterol:

    147,00 mg

    Monosackarider:

    0,00 g

    Disackarider:

    0,00 g

    Sackaros:

    0,00 g

    Energi (kJ):

    323 kJ

    Aska:

    2,20 g

    Vatten:

    78,70 g

    Avfall (skal etc.):

    62,0 %

    Alkohol:

    0,00 g

    Fibrer:

    0,00 g

    Fosfor:

    147,0 mg

    Jod:

    20,0 µg

    Järn:

    0,220 mg

    Kalcium:

    21,0 mg

    Kalium:

    88,0 mg

    Magnesium:

    37,0 mg

    Natrium:

    630,0 mg

    Selen:

    23,00 µg

    Zink:

    1,120 mg

    Vitamin A:

    0,0 RE

    Retinol:

    0,0 µg

    Vitamin D:

    0,000 µg

    Vitamin E:

    3,93 mg

    β-Karoten:

    Tiamin:

    0,040 mg

    Riboflavin:

    0,000 mg

    Vitamin C:

    0,0 mg

    Niacin:

    0,99 mg

    Niacinekvivalenter:

    4,20 NE

    Vitamin B12:

    3,520 µg

    Vitamin B6:

    0,040 mg

    Folat:

    14,0 µg

    Socker totalt:

    0,0 g

    Fullkorn totalt:

    Salt:

    1,58 g