Kostscheman - verktyg för bättre träningsresultat!
I träningskretsar brukar man säga att hälften av träningsresultatet är direkt beroende av vad du äter. Personliga kostscheman kan underlätta vardagen samt säkerställa att du äter på ett sätt som främjar ditt hårda arbete på gymmet.
Innehållsförteckning:
- Rätt kostschema för rätt träningsmål
- Så ska ett bra kostschema vara utformat
Denna guide lär dig:
- Hur du kan dra nytta av ett personligt kostschema
- Vad som bör ingå i ett kostschema
- Varför kostschemat bör konstrueras av en kostrådgivare
Rätt kostschema för rätt träningsmål
Träning och nyttig mat hänger ihop. Oavsett om du är idrottare på elitnivå eller enbart vardagsmotionär kan du få bättre och snabbare resultat av din träning om du även anpassar kosten.
I träningskretsar brukar man säga att hälften av träningsresultatet är direkt beroende av vad du äter. Personliga kostscheman kan underlätta vardagen samt säkerställa att du äter på ett sätt som främjar ditt hårda arbete på gymmet.
Hur funkar kostscheman egentligen?
Kostscheman går att anpassa efter olika typer av träningsmål. Ökad fettförbränning, viktuppgång, ökad muskelmassa eller reducering av underhudsfett. Alla dessa syften och mål går att nå snabbare med en varierad och perfekt anpassad kost.
Kaloribehov, allergier, ämnesomsättning, ålder och existerande muskelmassa, styrka och kondition är andra aspekter som man måste ta hänsyn till innan man lägger om sin kost.
Så ska ett bra kostschema vara utformat
Får man professionell hjälp med att utforma ett kostschema är det vanligt att man ombeds föra dagbok över vad man äter innan man lägger upp en plan. Då kan kostrådgivaren se vilken typ av mat man föredrar, täcka upp eventuella brister och addera mer av de livsmedel som kan främja ens träningsmål.
Vad ska man hålla koll på?
Har man koll på mat, näringslära och vad man mår bra av att äta kan man sätta ihop sitt eget kostschema. Faran med ett egendesignat kostupplägg är att det inte är kopplat till rimliga träningsmål samt saknar motiverande delmål.
Att följa en striktare kosthållning än vad man är van vid att göra kan vara tufft, och det gäller att veta vad man kämpar för. Ett bra kostschema ska vara tydligt och enkelt att följa. Schemat ska inkludera exakt vad du ska äta, hur mycket du ska äta samt hur ofta. Finns det dessutom flera olika alternativ på rätter och livsmedel per måltidstillfälle blir det ännu enklare att leva efter den nya kosten.
Ett kostschema behöver inte innebära radikala förändringar för dig som person. Det kan bli mer eller mindre av vissa livsmedel samt ett par nya. Har du ett tydligt mål med din träning och förstår sambandet mellan kost och träning är omställningen oftast inte speciellt svår.
Kostschema för deffning
Tuffare blir det om du ska deffa eller gå upp i vikt inför en tävling. Dessa typer av kroppsförändringar ska utföras via säkra och beprövade kostscheman och dieter, gärna framtagna av yrkesverksamma kostrådgivare. Att snabbt gå upp eller ner i vikt kan skada kroppen om det inte utförs på rätt sätt.
Kostschema för bulkning
Nya former av protein som kasein, kreatin, soja, kvarg, kesella och vassle kan göra intåg i ditt liv om du väljer ett kostschema som främjar muskeltillväxt. Tänk över hur du äter och vad du vill uppnå med din styrketräning eller annan typ av träningsform.
Sömn, nyttig kost och träning hänger ihop och behövs alla tre för att du ska må bra samt fortsätta att prestera på topp när du väl tränar.