Annons
Annons

Muskelkarta: Axelmuskeln/Deltamuskeln

(M. Deltoideus)

Muskelkarta: Axelmuskeln - så funkar den
Axlarna hjälper till att lyfta armarna uppåt och åt sidan. Muskelgruppen är uppdelad i tre muskler som alla går att träna med fokuserade övningar.

Axelmuskeln/Deltamuskeln – så fungerar den:

Deltamuskeln är en skelettmuskel som omger axeln och passerar axelleden på fram-, ut- och baksidan. Axelmuskeln brukar vanligtvis delas upp i främre, mellersta och bakre delen.

Namnet Deltoideus kommer från sitt utseende. Muskeln ser alltså ut som ett delta med massor av små förgreningar som sträcker sig ut över armen. De 3 tydliga stråken har alla olika funktion i kroppen. Det bakre stråket för armen bakåt, det främre stråket för armen framåt och det mellersta stråket för armen åt sidan.

 

Deltamuskelns tre delar

 

Vill du träna upp muskeln så är det viktigt att tänka på sambandet mellan dessa olika delar och fiberriktningar. För att undvika en muskulär obalans gäller det att träna muskelns alla delar lika mycket. Stretcha den främre delen och stora bröstmuskeln tillsammans med en korrekt utförd träning av musklerna mellan skulderbladen så undviker du obalansen. För att aktivera de olika delarna så bör du utföra tre olika rörelsemönster. Den främre muskeln aktiverar du genom övningar som för och lutar överarmen framåt, den mellersta genom övningar som för överarmen utåt och den bakre genom övningar som för den bakåt.

Övningar för axeln:

Exempel på övningar för den främre delen av deltamuskeln skulle kunna vara militärpress, armhävningar, framåtlyft med hantel eller stång.

För att träna mellersta delen av deltamuskeln så kan du göra sidolyft med hantlar eller kablar.

Den bakre sidan av deltamuskeln tränar du genom stångrodd, hantelrodd, kabelrodd, sälrodd eller omvända omvända flyes.

Sporter som gynnas av utökad styrka i deltamuskeln är till exempel klättring, rodd, simning, boxning, tennis, golf och fäktning.

Se alla våra axelövningar här:

https://muscles.se/ovningar/axelovningar/

Ursprung:

Nyckelben (Clavicula), skulderbladet (Scapula)

Fäste:

Överarmsbenet (Humerus)

Funktion:

Lyfter armen uppåt åt sidan (abduktion), lyfter armen uppåt framåt (flexion) och bakåt (extension), roterar armen inåt (medial rotation), roterar armen utåt (lateral rotation)  

Andra muskler

Annons