Kalcium och vitamin D

En kombination av kalcium och vitamin D kan förebygga en mängd olika sjukdomar som tarmcancer, PMS (premenstruellt syndrom) och även frakturer hos äldre människor.

Vad är Kalcium och vitamin D?
Skillnaden mellan kalcium och vitamin D är att kalcium är en mineral medan vitamin D är en vitamin. Kalcium är en mineral som man hittar ibland annat mjölk, yoghurt och ost. Kalcium finns även i spenat och broccoli. Vitamin D finner vi i olika varianter av fiskar som lax, tonfisk och sardiner och även ägg, ost, lever och biff.

Kalcium hjälper till med benmineralisering, en grundläggande mineral som är delaktig i muskelkoncentration och är även blodförtunnande. Kalcium lagras främst i ben och våra tänder.

Vitamin D är ansvarig för hjälpa till med starka ben och kontrollerar absorberingen av kalcium. Brist på vitamin D kan orsaka svagare benstruktur främst bland yngre och äldre människor. Därför är ett regelbundet intag av vitamin D viktigt för benstrukturen och för att undvika frakturer.

Att ta tillskott av kalcium och vitamin D i samband med medicinering är inte att rekommendera. Kalcium är känt för att binda sig till andra kemiska ämnen och ändra dess kemiska struktur. Därmed förlorar medicinen sin funktion.

Related Articles