Annons
Annons

5 myter kring fettförbränning

Problemet med myter kring fettförbränning är att inte bara att de allt som oftast är falska, de gör att du slösar bort din tid.

1. Du måste konditionsträna det första du gör på morgonen, och på tom mage

Ta det lugnt. Du behöver inte hoppa upp på löpbandet klockan fem varje morgon. Låt det sunda förnuftet styra när du ska träna istället. Om morgonen är den bästa tiden för dig att träna så gör det. Men det är inget magiskt med den här tiden. Kalori- och fettförbränning är en 24-timmar-om-dygnet grej. Det spelar ingen roll vilken tid du tränar så länge du tränar intensivt och konsekvent.

2. Du måste konditionsträna i din “Fat burning zone”

Detta är också nonsens. Du kanske bränner ett större antal kalorier som fett när du tränar i din fat burning zone men du bränner färre kalorier totalt genom att träna på en så låg intensitet. När du ökar din träningsintensitet och går utanför din så kallade “fat burning zone” kommer du att bränna fler kalorier totalt och på det viset, mer fett.

3. Du måste konditionsträna i 20 minuter innan fettförbränningen börjar

För detta gäller samma princip som för myt nummer ett. Metabolismen jobbar dygnet runt. Och det är löjligt att tro att fettförbränningen automatiskt sätts på efter just 20 minuter.

4. Att dricka iskallt vatten hjälper dig att bränna kalorier gå ned i vikt

Den här myten går ofta hand i hand med uträkningar som visar att man kan bränna 70 kalorier per dag genom att dricka 8 glas isvatten. Du ska absolut dricka mycket vatten under dagen men kallt vatten kommer inte att bränna fler kalorier än rumstempererat vatten.

5. Att lägga på sig ett halv kilo i muskler bränner 50 extra kalorier per dag

Den här myten låter ju så bra. Fast om man gör matten så skulle en kille som lade på sig 15 kilo muskler öka sin förbränning med 1500 kalorier per dag? Absolut inte. Detta skulle innebära att en vanlig killes vilande metabolism skulle öka från 2500 kalorier till 4000 kalorier per dag. För att kunna behålla några muskler alls med en sådan metabolism skulle han behöva äta orimliga mängder mat resten av sitt liv.

Annons