Terränglöpning

Muskelgrupper och syfte

Terränglöpning genomförs i skog, på fält och i parker på olika typer av underlag – grus, gräs, sand, jord m.m. – ofta blir det lite av varje. Oftast tränar man också fler muskelgrupper än i traditionell löpning på jämnt underlag utan några som helst hinder. Många som ofta löper på plant underlag, upplever terränglöpningen som mer påfrestande. Räds alltså inte för att testa, även om du är nybörjare. I terräng störs löprytmen hela tiden med hinder och dessutom krävs det en hel del träning för att hitta flytet i löpsteget.

Terränglöpning

Utförande Terränglöpning

Den här typen av löprunda utför du på en sträcka som helt eller delvis är ”off road”, alltså ute i ”skog och mark”. Träningsformen är tuffare mot musklerna i benen än traditionell löpning. Den är dock mer skonsam, eftersom ditt löpsteg varieras konstant pga underlaget. Du kan därför behöva börja med en kortare löprunda än du är van med inledningsvis.

Tips

Eftersom löpningen utförs i terräng är det viktigt att ha bra skor som klarar av väta, vassa stenar och kvistar. Ha också gärna bra kläder på dig, ifall det skulle börja regna eller är kallt, som det ofta blir i vårt fina land. Håll koll på omgivningen så du inte landar fel och vrickar foten – var uppmärksam helt enkelt.

Du kan förbereda dig inför terränglöpningen genom att exempel träna löpintervaller eller backträning. På så sätt förbereder du kroppen för just terrängunderlaget och rytmen.

Förslag på träningsupplägg

Medeldistanspass, 3-6km eller 20-40 minuter. Se mer om terränglöpning i vårt träningspass för fysisk och mental styrka!

Alternativa övningar

1

Download our App Mygreatness

You'll be able to track your workouts, nail your nutrition plan, stock up on supps, and get fit on the go.

Relaterade Exercises