Träningsbälte

Att använda ett träningsbälte vid tung styrketräning ger både ökat skydd för ryggen och ökad styrka som låter dig lyfta tyngre vikter. Men vilka bör använda ett bälte och när ska man använda det?

Ett styrkebälte är ett kraftigt träningsbälte oftast i läder. Det är mellan 10-20 cm brett och som spänns fast runt magen för ökat stöd. Det finns olika sorters bälten på marknaden. Vissa är lite tunnare på framsidan för att inte sitta i vägen när man går väldigt djupt i en knäböj medan vissa är lika breda runt hela.

Det som händer när du tränar med ett träningsbälte är att du ökar bålens förmåga att skapa ett så kallat buktryck. Det ökade tryck som bildas i bukhålan mellan diafragman, bäckenbotten, och de kringliggande bålmusklerna. Det här trycket ger en ökad stabilitet i hela mittsektionen. Det hjälper dessutom till att skydda ländryggskotorna från oönskad belastning under tung träning. Ett styrkelyftsbälte ökar det här buktrycket med 25-40% enligt de studier som utförts.

Det ökade buktrycket minskar belastningen på ländryggen och låter dig använda mer kraft från de övriga inblandade musklerna. Oftast gäller detta benmusklerna i knäböj/marklyft, vilket i realitet gör dig starkare.

Musklerna i bålen arbetar däremot lika hårt som utan bälte. Många hävdar att bålen arbetar mindre och använder det som ett argument mot att använda bälte. Du blir alltså inte svagare i bålen av att använda ett träningsbälte.

Det finns även en seglivad myt på gymmet att om man bär ett bälte medan man tränar så kan inte bukmusklerna växa ”utåt”. Man bibehåller därför en smalare midja, vilket självklart är rent dravel. För att det skulle fungera så skulle man behöva ha bältet på sig dygnet runt. Musklerna växer ju nämligen i upp till 48 timmar efter ett träningspass.

Så, vilka ska använda sig av ett styrkebälte då? Om du bara tränar som ”glad motionär” ett par gånger i veckan har du inget behov av ett träningsbälte. Du som tränar med särskilt fokus på att bli starkare i knäböj, marklyft och frivändning kan testa att använda det. Testa antingen på de lite tyngre lyften eller när träningsvolymen är väldigt stor.

Ett bälte måste bäras på rätt plats och vara lagom spänt för att fungera bra.

Gör så här:

  1. Ta på bältet rakt över naveln och spänn det så att det inte ramlar av.
  2. Ställ dig sedan i knäböjställning och gör en långsam böj.

Notera var bältet hamnar och spänn åt det så att du får till ett bra tryck. Förhoppningsvis ligger nu bältet rakt över magen och trycket är tillräckligt för att du ska känna ett stöd. Men inte så hårt att du tappar kontrollen över magmusklerna.

För att du ska ha någon nytta av träningsbältet behöver du använda dig av så kallad ”bracing” eller valsalva-manövern. Den använder man för att stabilisera med bålen under tung belastning. Du utför den genom att dra in luft i magen, trycka magen mot bältet och spänn magmusklerna som när du hostar eller ska ta emot ett slag mot magen. Du ska alltså INTE ”dra in naveln” som man ibland hör talas om.

Som med allt annat så kommer du behöva vänja dig vid att köra med bälte. Du kommer också behöva reglera placering och tryck efter hand.

Download our App Mygreatness

You'll be able to track your workouts, nail your nutrition plan, stock up on supps, and get fit on the go.

Relaterade Artiklar