Dygnsrytmen viktigare än man tror

Den som jobbar skift eller sover dåligt av någon annan anledning riskerar att få en störd dygnsrytm och det kan i sin tur vara skadligt för kroppen på längre sikt. Detta visar en ny svensk forskningsstudie från Linköpings Universitet och Karolinska Institutet.

Störd dygnsrytm kan orsaka sjukdomar

En störd dygnsrytm kan påverka tillväxten av blodkärl i kroppen och på så sätt kan sjukdomar som diabetes, cancer och fetma uppkomma. Den biologiska dygnsrytmen, eller den circadianska rytmen som den också kallas, styrs av en ”klocka” och den reagerar på såväl inkommande ljus som på genetiska faktorer. Forskargruppen har konstaterat att en normal dygnsrytm krävs bland annat för att produktionen av den viktiga signalsubstansen Vaskulär Endotel Växtfaktor (VEGF) ska kunna fungera så att substansen kan bildas.

Zebrafiskar utsattes för olika ljusförhållanden

I studien manipulerade forskarna dagsrytmen för timsgamla embryon från zebrafiskar genom att utsätta dem för olika ljusförhållanden, allt från ständigt dagsljus till ständigt mörker. Därefter undersöktes tillväxten av blodkärl i de olika grupperna. Det som forskarna kunde konstatera var att exponeringen för ett konstant ljus (1800 lux) försämrade markant tillväxten av blodkärl och dessutom påverkade ljusförhållandet uttrycket av gener som reglerar den circadianska klockan.

Resultaten kan överföras till människor

Forskarna menar nu att resultaten kan överföras till kliniska förhållanden. Individer som har störd dygnsrytm av någon anledning, kanske för att de har svårt att sova, sömnproblem, genetiska anlag eller skiftarbetare som jobbar i kraftigt ljus nattetid kan alltså ha större risk att drabbas av sådana sjukdomar som förknippas med just störd blodkärlstillväxt. Dit hör till exempel stroke, hjärtinfarkt, cancer och kronisk inflammation. Men inte nog med det. Forskarna menar också att störningar i blodkärlstillväxten även kan påverka såväl kvinnans reproduktionscykel och fosterutvecklingen som sårläkning.

Unik studie med intressanta resultat

Det är första gången som man kan påvisa att störning av dygnsrytmen omedelbart hämmar blodkärlstillväxten, åtminstone hos embryon av zebrafisk. Forskningsresultaten har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Cell Reports. Forskarna hoppas nu att deras upptäckter ska kunna förbättra möjligheten till att förebygga sådana sjukdomar som är relaterade till en dålig eller störd dygnsrytm.

Källor:

Opposing Effects of Circadian Clock Genes Bmal1 and Period2 in Regulation of VEGF-Dependent Angiogenesis in Developing Zebrafish av L D Jensen, Z Cao, M Nakamura, Y Yang, L Bräutigam, P Andersson, Y Zhang, E Wahlberg, T Länne, K Hosaka och Y Cao. Cell Reports Online Now 9 augusti 2012.

Download our App Mygreatness

You'll be able to track your workouts, nail your nutrition plan, stock up on supps, and get fit on the go.

Relaterade Artiklar